maandag 30 april 2012

Project kattenluikje

Van huis uit was ik altijd katten om me heen gewend. Toen ik op mezelf ging wonen, wou ik dus ook dolgraag een kat. Maar ja, ik woonde anti-kraak en daar was geen huisdier toegestaan. Toen we in 2007 een huurhuis kregen volgde er niet veel later een kat. We zijn naar het asiel gegaan, opzoek naar een geschikt exemplaar. Mijn voorkeur ging uit naar een al wat oudere kater die het echt verdiende om een goed huisje te krijgen. Ons oog viel op Tommy:

Tommy was een jaartje of 5 en van zijn geschiedenis was weinig bekend. Hij had lang rondgezworven en was toen uiteindelijk in het asiel beland. Omdat we toen in een appartement op 1 hoog woonden, zochten we een binnenkat. Hij zat al ruim een jaar in het asiel zat en zo redeneerden wij, was hij nog altijd beter af, dan dat kleine hokje in het asiel.

Deze kater verdiende het echt en niet veel later zat hij in het reiskoffertje om aan een een nieuw avontuur te beginnen.


In het begin was Tommy wat schuchter, maar langzaam werd hij aanhankelijk en sliep heerlijk bij ons op bed of kwam lekker op schoot liggen als we op de bank zaten. Ook ontdekte hij het balkon en kwamen we erachter dat hij zijn behoefte het liefste buiten deed. Dus op het balkon kwam ook een toiletje te staan.

In 2010 verhuisden wij naar onze huidige woning met tuin. We kwamen er al snel achter dat Tommy de tuin heerlijk vond. In het begin waren we nog bang dat hij weg zou lopen, maar hij ging maar heel af en toe over de schutting en kwam dan binnen een half uurtje zeker terug.

's Ochtends meldt Tommy zich meestal als hij naar buiten wil. Hij gaat dan miauwend bij het bed staan. Best schattig, maar als dat (ook in het weekend) om 5.30 uur is, is dat wel minder. Dus wilden we graag een kattenluikje. Het luikje was snel gekocht, maar toen nog de installatie.....

We zijn allebei niet zo handig en met een kunststof deur, durfden we het toch niet zo aan het luikje zelf te plaatsen. We hebben momenteel niet echt een vaste klusjesman, maar die zouden we best kunnen gebruiken. Dus besloten we een "klus" te plaatsen op marktplaats. We kregen 2 reacties en besloten met degene contact op te nemen die een goede prijs kwaliteit (positieve reviews) verhouding had.

Uiteindelijk werd gisteren het luikje geplaatst. De klus was in 1,5 uur geklaard, kosten 75 euro. Misschien niet super goedkoop voor iets wat je ook zelf zou kunnen. Maar in ons geval de beste oplossing. Als je kunststof deur naar de filistijnen is, ben je een stuk meer kwijt. En deze man had het super netjes gedaan dus we zijn ook een klusjesman rijker.

Nu is de training begonnen. Gisteren is Tommy al 2x door het luikje naar buiten gegaan, al moesten wij wel het luikje open houden. En de 2e keer kwam hij ook weer binnen met onze hulp.

Ik ben benieuwd hoe snel hij zelfstandig naar binnen en buiten kan. Misschien helpt het als het zonnetje gaat schijnen?



zondag 29 april 2012

Postcodeloterij opzeggen?

Één van mijn 52 doelen is om de postcodeloterij op te zeggen. Ik doe hier denk ik al een jaar of 8 aan mee. Ooit begonnen met 1 lot, toen 2 en nu weer 1. Ik betaal hiervoor € 10,75 per maand en volgens mij is er 2x per jaar een extra trekking. In totaal kost het me dus € 150,50. Ik heb in al die jaren 1x een redelijk grote prijs gewonnen: 2 x € 200,--. Maar verder dus eigenlijk nooit.

Ik heb me wel eens afgevraagd wat ik zou doen als ik een echt grote prijs zou winnen. Ik zou dan denk ik vrijwilligerswerk gaan doen of een kattenpension beginnen ofzo. Ik zou niet in een groter huis willen wonen, maar wel een huis met een grotere tuin en ik zou veel gaan reizen.

Maar ja, hoe groot is de kans dat je ooit wint? Ik heb een paar jaar geleden op tv de serie "geld maakt gelukkig" gezien. Hierin werden mensen geïnterviewd die een grote geldprijs hebben gewonnen. Wel leuk om te zien hoe iedereen verschillend met het gewonnen geld omgaat.

Vooral onderstaande aflevering vond ik toentertijd geweldig! Zoveel winnen en dan alleen een nieuwe fiets kopen!
Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.


Het is wel zo dat als ik het lot hou ik kans blijf maken om mijn dromen uit te laten komen. Van de andere kant is het elke maand weggegooid geld, want hoe groot is die kans? Maar als de straatprijs valt en je doet niet meer mee, dan baal je natuurlijk flink. Ik denk niet dat het geld me gelukkiger zou maken, dus dan kan ik het toch beter opzeggen. Aan de andere kant ik leef al heel zuinig, doe geen gekke dingen met geld, dus mag ik mezelf toch ook wel een lot gunnen?

Ik ben nog steeds in dubio. Wie helpt mij goede redenen te geven waarom ik het wel of juist niet moet opzeggen.

zaterdag 28 april 2012

Aanvullend pensioen

De meeste jonge mensen zijn niet zo met hun pensioen bezig en met de verhalen die ik steeds op TV hoor, in de krant en op blogjes lees, moet ik er misschien ook maar niet mee bezig zijn. Mijn pensioen is nog minimaal 36 jaar weg.

Toen ik 5 jaar geleden bij mijn huidige werkgever ging werken, ging ik voor het eerst pensioen opbouwen. Het eerste jaar heb ik me er nog niet zo in verdiept. Maar toen in 2009 de pensioenregeling werd aangepast heb ik een pensioenvoorlichtingsavond bezocht en alle informatie goed tot me door laten dringen. Op dat moment was er nog geen crisis zoals we die nu kennen en zagen de plaatjes met de stijgende lijn die ze toonden er super uit. Er werd mij voorgeschoteld dat als ik een klein beetje per maand (ongeveer 50 euro bruto) zelf in zou leggen op een aanvullend pensioen ik later een riant pensioen zou hebben. Omdat ik toen al met het idee had om naar 32 uur te gaan en mijn toekomstdroom was een paar jaar voor de kinderen (als die er zouden komen) thuis te willen zijn, leek het mij verstandig om op deze manier alvast te gaan sparen voor het toekomstige pensioengat. Op dat moment kon ik het makkelijk missen. En je spaart het van je brutoloon en over het opgebouwde geld betaal je geen vermogensrendementsheffing. Ons spaargeld zat toen tegen die grens aan. Toen leek mij dat reuze verstandig. Ik met m'n 27 jaar al bezig met mijn pensioen, terwijl vrienden niet eens wisten of ze pensioen opbouwden en hoeveel.

Nu terugkijkend was het misschien niet zo'n goed plan, of wel? Gisteren kreeg ik het overzicht van 2011 van mijn aanvullend pensioen. Ik heb afgelopen jaar € 651,-- ingelegd. Maar er is € 25,77 aan kosten afgegaan. Daarnaast was het resultaat van de beleggingen - € 173,03. Bij elkaar dus een verlies van € 198,80! In totaal heb ik nu zelf  € 3639,09 opgebouwd voor dit aanvullende pensioen. En ik vraag me af om het verstandig is hiermee door te gaan.

Ik ben maar eens terug gaan kijken naar de overzichten van 2009 en 2010.  En heb een overzichtje gemaakt.

















De waarde-overdracht is het geld van mijn pensioen van vóór 2009 bij een ander pensioenfinds.

Ik heb dus als je het over de afgelopen 3 jaar bekijkt nog steeds winst gemaakt. En pensioen is natuurlijk ook een lange termijn investering. Het kan een jaartje of een aantal jaren tegenvallen, maar uiteindelijk hou je er meer aan over dan je inlegt. Tenminste dat is mij toen verteld.

En eigenlijk weet ik niet wat ik er nu mee moet. In maart krijgen we altijd de mogelijkheid de pensioenkeuzes voor het jaar te wijzigen. Helaas heb ik me er dit jaar, door de gezondheidstoestand van zoontje, niet in kunnen verdiepen. En lopen de keuzes van vorig jaar dus gewoon door.

Nu wil ik me er wel alvast in gaan verdiepen. Zodat ik volgend jaar wel een goede keuze kan maken. Misschien ben ik tegen die tijd al gestopt met werken of heb ik (gedeeltelijk) ouderschapsverlof en dan leg ik sowieso niet meer in. Maar is het anders wel verstandig door te gaan met inleggen?

Ik weet ook niet precies wat de mogelijkheden zijn. Als ik niet verder opbouw gaan er volgens mij elk jaar kosten af en is het maar de vraag of er uiteindelijk iets over hou, afhankelijk van hoe de beleggingen het doen natuurlijk.

Of er verder nog mogelijkheden zijn? Geen idee.

 ,

vrijdag 27 april 2012

Niet alles tegelijk willen

Ik wil denk ik al een jaar of 3 overstappen op biologisch. Iedere keer begin ik met volle moed en overtuiging en na een week of 3 is het dan toch wel weer makkelijk om niet-biologische producten te kopen in de supermarkt.

1 van de redenen is dat in dit dorp (hoewel vrij groot ruim 20.000 inwoners) geen biologische winkel is. Er is wel een landwinkel, maar daar verkopen ze vrijwel niks biologisch en bij de groenteboer kan je alleen gebruik maken van een abonnement op de vitatas. Dus moet ik steeds (met de auto) naar de stad ca. 8 km verderop. En dat moest dus steeds in het weekend als het hartstikke druk is en ik gillend wil wegrennen!

Een andere reden is dat ik nog best veel gemaksproducten gebruik. Deze zijn niet allemaal biologisch te krijgen of als ze te krijgen zijn schrikbarend duur.

En dan als laatste reden de prijs. Ik schrik toch weer iedere keer als ik de prijzen vergelijk in de supermarkt.

Ik denk dat gelijk mijn hele koopgedrag omgooien naar biologisch te rigoureus is. Wat dit heb ik al verschillende keren geprobeerd en leidt steeds weer tot een terugval. Ik denk dat het net zoiets is als met lijnen, langzaam veranderingen doorbrengen, zodat je uiteindelijk bijna ongemerkt je doel bereikt. Nou ja in lijnen ben ik ook geen ster, maar goed, jullie begrijpen vast wat ik bedoel.

Ik koop al wel heel lang vrijwel alle zuivel biologisch, want dat is voldoende verkrijgbaar in de super. Groente en fruit koop ik nog veel te weinig biologisch en laten we het over andere producten nog maar niet hebben.
Ik denk dat mijn volgende stap moet zijn dat ik alle verse groente biologisch ga kopen.

Nu is er bij onze super niet zo heel veel verse biologische groente verkrijgbaar. Dus zat ik te denken aan zo'n Vitatas. Maar ik kwam ook nog, na wat googlen, een andere aanbieder tegen. De prijs van dit pakket is wel iets duurder dan de Vitatas, maar je kan hier wel een proefabonnement nemen. En eerlijk gezegd weet ik niet of het iets voor mij is om elke week aan vaste producten vast te zitten. En hoe gaat dat bijvoorbeeld als je op vakantie bent?

Ook kwam ik nog deze site tegen, waar je zowel groente, fruit en andere producten biologisch kan bestellen. Dan zou ik alles in grote hoeveel heden moeten bestellen en dit bijvoorbeeld 1x per 2 weken doen. Want vanaf een bedrag van € 100,-- is er gratis verzending.

Ik denk dat ik de komende maand alle 3 de alternatieven eens ga proberen en dan kijken wat mij het beste bevalt. En ook eens de prijzen vergelijken met wat er hier in de supermarkt verkrijgbaar is. Maar ik blijf het jammer vinden dat er in onze woonplaats geen biologische winkel is!

Kopen jullie veel biologisch en hoe doen jullie dat?

donderdag 26 april 2012

Waterbesparing

Al enige tijd lag dit in de la:
Ik had het een keer ergens gratis bijgekregen maar nog niet in gebruik genomen. Er zit er nu 1 in de kraan van de keuken en 1 in de badkamer. De 2 plekken waar we de kraan het meest gebruiken. Heel makkelijk te plaatsen, dus had het eigenlijk al veel eerder moeten doen, pfff.
Volgens de verpakking zou je per waterbespaarder 2000 liter en 9m3 gas besparen op jaarbasis. Nou ik ben benieuwd of we verschil zullen merken....


dinsdag 24 april 2012

Eco-wasbal

Ruim 2 jaar geleden heb ik er al eens een blogje aan gewijd, de eco-wasbal. Toen was mijn conclusie dat het lang zou duren voor we de bol hebben terugverdiend, omdat ik maar 2-3 wassen per week doe met weinig en goedkoop wasmiddel.
Nu zat ik er toch weer over te denken, omdat we nu met zoontje meer wassen en ik duurder wasmiddel gebruik: Neutral. Toch twijfelde ik, omdat ik niet precies wist wat er in die bal zit aan chemische stoffen en ik bang was dat zoontje daar misschien uitslag van zou krijgen.
Nou, mijn twijfel is weggenomen. Ik zag gisteren deze uitzending van Radar waarbij 3 wasballen werden onderzocht. Nou het resultaat viel erg tegen. 2 van de 3 ballen wassen net zo goed als je helemaal niks in de wasmachine stopt. Dus ik ben overtuigd, geen wasbal voor mij!
 Ik heb niet echt grondig onderzoek kunnen doen, naar wat nu voor ons het beste wasmiddel is, omdat zoontje eerder kwam dan gepland. Eigenlijk wil ik iets wat zowel goed is voor het huidje van zoontje, het moet goed schoonwassen, het milieu en mijn portemonnee. En ook in die volgorde van prioriteit. Ik heb al eens eerder wasmiddel gemaakt, maar het haalde niet alle vlekken uit de kleren. Misschien was mijn recept niet het juiste?  Of ik was niet heet genoeg? Want ik was bijna altijd alles op 30 graden.

Welk wasmiddel gebruiken jullie? En waarom heb je juist hiervoor gekozen

maandag 23 april 2012

CV perikelen


Toen we 1,5 jaar geleden ons huis kochten hebben we ook een onderhoudscontract afgesloten voor de cv-ketel. Dit omdat de ketel al zo'n 10 jaar oud is en we dus wel problemen kunnen verwachten. Het kost ons 127,20 per jaar. Onze CV is toen we er kwamen wonen helemaal nagekeken en daar betaalden we apart voor. Sindsdien nooit problemen gehad, dus ik vroeg me laatst nog af of we het niet beter op konden zeggen.
Maar gelukkig niet gedaan, want gisteren hadden we problemen. De druk was erg laag, dus ik wilde de cv bijvullen. Deze cv had ik nog niet eerder bijgevuld, wel in ons vorige huis regelmatig gedaan. Op internet even opgezocht hoe het ook al weer moest en toen aan de slag. Redelijk snel uitgevonden hoe het moest en ik zag de druk weer toenemen. Maar ineens schoot er een onderdeel af. Al het water spoot over mij en over de vloer. Gelukkig ligt er op zolder alleen nog beton. We kregen het voor elkaar het onderdeel terug te zetten, maar het bleef lekken. Hoewel ik bang was dat ik iets verkeerd had gedaan, toch maar gebeld naar het bedrijf. Dat zal wel wat gaan kosten dacht ik nog, het was immers zondagochtend 9.00 uur. 
3 uurtjes later stond er een mannetje voor de deur. Hij had het gelijk gezien, het onderdeeltje was kapot, waarschijnlijk versleten. Binnen 10 minuten was het gemaakt. Ik had een rekening verwacht, maar we hoefden dus helemaal niks te betalen, het bleek in ons contract te zitten. Toch weer een geluk bij een ongeluk.
Ik vond het fijn dat ze er zo snel waren, want met een kleintje in huis, zit je niet graag in de kou. Gelukkig was het in huis nog niet erg afgekoeld, het was nog steeds 18,5 graden.
Vanmorgen even ons contract er bij gepakt en dit zit er allemaal in:
  • Elke twee jaar vakkundig onderhoud aan uw ketel.
  • Storing voor 10.00 uur gemeld, dezelfde dag geholpen.
  • Geen voorrijkosten of andere toeslagen.
  • Geen eigen risico; alle reparatiekosten (onderdelen en arbeidsloon) zijn volledig gedekt.
Ik denk dat ik het contract dus voorlopig nog maar hou. Want was er nu wel erg blij mee. Zonder contract was ik misschien ook wel hetzelfde kwijt geweest om dit te verhelpen.

Hebben jullie een onderhoudscontract voor je CV? En waarom wel/niet?

zondag 22 april 2012

Energieverbruik

Één van mijn 52 doelen voor 2012 is om de meterstanden van water, gas en stroom bij te houden. Vorige week zondag heb ik voor het eerst de standen opgeschreven en deze week weer. Ik heb nu ook een pagina op mijn blog gemaakt waar ik het verbruik bijhoud, zodat ook iedereen mee kan lezen en vergelijken.
Het idee van wekelijks de meterstanden bijhouden is ons zelf meer bewust maken van ons gebruik. We proberen wel zo min mogelijk energie te gebruiken, maar misschien kan het nog beter. Het is eigenlijk net als een kasboekje, als je opschrijft wat je uitgeeft geef je automatisch minder uit.
Ik heb de huidige meterstanden ook gelijk ingevuld op de website van Greenchoice, dan kan je zien of je tot nu toe meer of minder hebt verbruikt t.o.v. je voorschotbedrag. Tot nu toe ligt ons stroomverbruik 26% lager dan het oude jaarverbruik en het gasverbruik 50% lager. We zijn afgelopen maanden dan ook maar weinig thuis geweest, dus ik had ook geen hoog verbruik verwacht. En we hebben nu vloerisolatie, dus dat zou ook gasverbruik moeten schelen.
We betalen maandelijks een voorschot van € 31,-- voor stroom en € 94,-- voor gas. Gebaseerd op een stroomverbruik van 2341 kWh en gasverbruik van 1653 per jaar.
Volgens de website zouden we het voorschotbedrag kunnen verlagen naar € 22,-- voor stroom en € 54,-- voor gas per maand. In totaal dus € 49,-- lager. Toch laten we het voorschotbedrag maar even zo omdat we denken de komende maanden meer te gaan verbruiken. Nu met ons zoontje zijn we meer thuis dan anders en staat de cv ook een graadje hoger op 20 graden. Dus ik verwacht dat ons energieverbruik wel omhoog gaat, maar denk wel dat we binnen ons voorschotbedrag blijven en ook nog iets terugkrijgen.

zaterdag 21 april 2012

Kikkererwten

Op het blog van Spaarcentje kookt las ik hoe zij kikkererwten in het voren kookt en deze vervolgens invriest per portie. Ik had al heel lang 2 pakken kikkererwten in de kast staan, die een keer afgeprijsd in de winkel lagen. Ik had goede voornemens om hier zelf falafel en humus mee te maken, maar omdat het zoveel tijd kost om ze eerst te weken en vervolgens te koken en je dus echt vooruit moet plannen, belandde mijn plan en de pakken in de kast.
2 pakken kikkererwten samen voor € 1,50
Door het recept op het blog van Spaarcentje, raakte ik geïnspireerd om de 2 pakken gelijk te weken en deze 24 uur later te koken.


24 uur laten weken

Vervolgens heb ik ze goed laten afkoelen en 14 zakjes van ongeveer 150 gram in de vriezer gedaan. De foto die ik daarvan had gemaakt, is helaas mislukt.

Ik had laatst ook een blik kikkererwten in de winkel gekocht € 0,99 voor 480 gram (uitgelekt gewicht). Nu heb ik in totaal ruim 2 kilo voor € 1,50 (gas niet meegerekend). En het gebruik gemak is nu hetzelfde, misschien zelfs beter, want kan ook een kleine portie pakken om ergens doorheen te doen.

Het volgende project is dan om een keer zelf falafel (zoek nog een goed recept) en humus te maken.
Als het goed lukt om zelf falafel te maken ga ik de volgende keer een portie kikkererwten apart zetten om dit dan gelijk ook een grote portie falafel te maken om in te vriezen. Want van de nu ingevroren kikkererwten falafelballetjes maken en deze vervolgens weer invriezen zal wel niet gaan of wel???
Zo hoef ik geen kant en klare falafel meer te kopen. Stukken goedkoper, veel gezonder en misschien ook wel lekkerder.

vrijdag 20 april 2012

Koken zonder pakjes en zakjes

1 van mijn 52 doelen voor 2012 is om meer te koken zonder pakjes en zakjes. Dit is iets wat ik al langere tijd probeer, maar door diverse omstandigheden even uit het oog ben verloren, nu tijd om dit dus weer op te pakken. Ik had een tijdje geleden iets gelezen over "koken met Karin" en het boek "Koken zonder pakjes en zakjes" het boek wil ik heel graag hebben, maar kost € 16,95 en is 2e hands al niet veel goedkoper te vinden. Dus staat het nu op mijn verlanglijstje. Maar er staan ook heel veel recepten van haar op internet en filmpjes op youtube dus genoeg om alvast mee te beginnen.

Zo kwam ik onderstaande filmpje tegen, humor ;-)


Ook kwam ik het blog spaarcentjekookt tegen, waar diverse recepten staan zonder pakjes en zakjes te gebruiken en de meeste ook nog vegetarisch. Dus hiermee kan ik voorlopig wel even aan de slag. Het boek kopen kan altijd nog, of ik vraag het over een half jaartje voor mijn verjaardag.

Krentenbrood van oliebollenmix

Gisteren maar gelijk de daad bij het woord gevoegd en met een pak oliebollenmix aan de slag gegaan. Rozijnen had ik nog in huis en verder hoefde ik alleen water toe te voegen. Het resultaat was goed, het brood smaakt lekker. Ik vond het alleen wel lastig om de rozijnen goed gemengd te krijgen met het deeg, daardoor zijn veel rozijnen boven en onderop beland. Met de overige 3 pakken ga ik denk ik hetzelfde doen, of heeft iemand nog een andere tip?


donderdag 19 april 2012

Afgeprijsde producten na de feestdagen

Na de feestdagen liggen vaak sterk afgeprijsde producten in de winkel. Zo kocht ik in 2010 na de sinterklaas een groot aantal pakken speculaasmix van Koopmans voor 50 cent in de supermarkt. Deze waren nog houdbaar tot mei 2012. Ik wilde rond de sinterklaas van 2011 zelf gevulde speculaas gaan maken en speculaasbrokken, maar het merendeel van de pakken was al op voor de sinterklaas. Ja speculaas is toch ook gewoon lekker buiten de sinterklaastijd?! 1 pak had ik nog bewaard, maar door mijn ziekenhuis opname is het er helaas niet meer van gekomen. Dus deze of volgende maand toch nog maar opmaken...

Begin dit jaar kocht ik ook een aantal pakken appelbeignetmix en oliebollenmix van koopmans, ook voor 50 cent per pak als ik me goed herinner. Ik ben niet zo'n oliebollen- en appelbeignetfan, dus wil ik er iets anders mee gaan maken. Op internet vond ik dat je van oliebollenmix ook krentenbrood kan maken, dus dat wil ik binnenkort eens gaan proberen. Op het pak van de appelbeignetmix staat ook een recept voor kaneelpoffertjes. Dat lijkt me erg lekker. Maar ik heb geen poffertjespan.....Volgens mij heb je zo'n pan wel echt nodig toch? Ik heb ook al een beetje rondgevraagd of iemand er toevallig 1 heeft die ik kan lenen. Helaas nog niemand gevonden. Ik zit er eigenlijk niet op te wachten om weer een apparaat in huis te hebben.  Misschien kan ik er 1 op de kop tikken met de oranjemarkt en daarna weer verkopen via marktplaats? Heb ook al even op marktplaats gekeken, maar nog niet iets betaalbaars in de buurt gevonden. Dus nog even verder zoeken.....Ik moet trouwens wel opschieten met de oliebollenmix te gebruiken, want die is nog maar houdbaat tot eind mei dit jaar. De appelbeignetmix kan ik evt. ook nog met oud&nieuw gebruiken, want die is nog tot 2013 houdbaar.

Na de paasdagen lagen er ook weer afgeprijsde mixen in de supermarkt voor een paasstol. Ik kwam wel even in de verleiding om die ook te kopen. Maar ik heb voorlopig nog genoeg mixen in huis die eerst opmoeten. Dus wellicht een projectje voor volgend jaar....

Kopen jullie weleens afgeprijsde bakproducten na de feestdagen? En wat doen jullie er dan mee?

maandag 16 april 2012

Waarom is het toch zo moeilijk om spullen weg te doen?

Ik vind dat we groot genoeg wonen, maar vaak erger ik me aan alle rommel om mee heen. Je kan natuurlijk groter gaan wonen, maar groter wonen om alleen je spullen goed op te kunnen bergen vind ik onzin. We hebben gewoon te veel spullen! Maar spullen wegdoen vind ik zo moeilijk.

Ik ben door de jaren heen erg vaak verhuisd, veel anti-kraak gewoond. Iedere keer als ik weer moest verhuizen merkte ik dat ik dozen sinds de vorige verhuizing niet eens had uitgepakt en de spullen niet eens had gemist. Zo werd het wel makkelijker om van deze spullen afstand te doen, maar echt makkelijk gaat het nog steeds niet.

We wonen hier nu al weer 1,5 jaar en op de zolder staan nog een groot aantal dozen om uit te zoeken. Natuurlijk had ik dat beter voor de verhuizing kunnen doen, dat heb ik ook wel gedaan, maar ik vind het zo moeilijk om echt afstand te doen van spullen. Ik ben me vandaag eens te raden gegaan waarom ik dit nou zo moeilijk vind, ik kwam tot het volgende:

De spullen hebben een emotionele waarde
Alle spullen met emotionele waarde bewaren....? Nee dat ben ik toch echt niet van plan. Ik had ooit eens een paar versleten bergschoenen waar ik een jaar of 4-5 lang hele mooie tochten mee heb gemaakt in binnen en buitenland. Ik vond het zo moeilijk om ze weg te doen, dat ik er een foto van heb gemaakt. Misschien moet ik  dat ook maar doen met die spullen, die ik nu al steeds meesleep. Of ik geef mezelf 1 doos die ik vol mag stoppen met oude spullen van school e.d. en het daar dan ook bij laten.

Ik heb de spullen gekregen van iemand die me dierbaar is
Ik krijg vaak dingen van dierbare die ik niet eens mooi vind of nodig heb. Toch vind ik het moeilijk die dingen weg te doen.....ik moet echt proberen me hierover heen te zetten. Herinneringen wat ik met deze mensen heb gedaan en wat ze voor me betekenen zijn veel belangrijker. Ook ben ik bang ze voor het hoofd te stoten als ik het wegdoe, maar waarschijnlijk weten ze zelf niet eens meer dat ze het een keer gegeven hebben...en mijn cadeaus zijn misschien al lang verdwenen in de kliko.

Ik heb er zelf (veel) geld voor betaald/ hard voor gewerkt
Tja, gekocht in een opwelling, toch niet zo handig als ik dacht, op uitgekeken, maar (veel) geld gekost, dus moeilijk om weg te doen. Deze reden kan ik gelukkig steeds minder vaak geven. Ik koop bijna niks nieuws en denk 10x na of ik iets echt nodig heb. Toch blijft het moeilijk om bijvoorbeeld de ruim 100 cd's die ik in mijn tienerjaren heb gekocht weg te doen. Ik heb hiervoor jarenlang een krantenwijk gelopen waarvoor ik om 5.30 uit mijn bed moest. Ik heb er toen veel plezier aan beleefd, maar luister er nu bijna nooit meer na. Maar wegdoen???? Ik kan het niet.... Ik kan de spullen verkopen, maar krijg er nooit meer voor terug wat het mij heeft gekost.

Ik denk het in de toekomst nog nodig te hebben
Misschien gebruik ik het nu nog niet, maar ik denk dat ik het nog wel ga gebruiken. Maar wanneer??? Waarschijnlijk ligt het over een jaar nog ongebruikt op dezelfde plaats. En mocht ik het in de toekomst echt nodig hebben kan ik het toch ook zo weer komen via marktplaats of de kringloop??? En toch....


Ondanks alle hierboven genoemde redenen ben ik dit weekend toch de zolder opgegaan. Ik heb 3 dozen uitgepakt. Ik heb alle spullen die ik echt wil gaan gebruiken op de juiste plaats gelegd, wat ik denk nog goed te kunnen verkopen in een doos voor de rommelmarkt gedaan. De spullen die nog goed zijn, maar ik geen zin heb om mee te slepen naar de rommelmarkt of toch weinig opbrengen heb ik in de kringloop doos gedaan. En een klein beetje is in de prullenbak beland. Of ik de spullen die ik weer ergens in de kast heb gezet echt ga gebruiken is afwachten. Over een half jaartje maar weer eens door de kasten gaan.....


Een andere opruim techniek is: alle kasten leegmaken en de spullen in dozen stoppen. Als je iets nodig hebt zet je het na gebruik in de kast. Na een periode doe je de spullen die in de doos zitten weg, want die gebruik je toch niet. Misschien moet ik deze techniek dan over een half jaartje maar toepassen.


Vinden jullie het ook zo moeilijk om spullen weg te doen?

zondag 15 april 2012

Wat hebben wij te wensen?

Langzaam aan druppelt hier nu ook het kraambezoek binnen. Een veel gehoorde vraag is: Hebben jullie nog wensen? Ik vind het fijn als mensen dat vragen, want liever iets wat je wilt dan dat je iets krijgt waar je er al 100 van hebt, niet in je smaak is of je onnodig vindt. Maar wat hebben wij eigenlijk te wensen. Eigenlijk hebben we maar 1 grote wens; dat ons zoontje beter wordt. Maar er is niemand die ons dat kan geven natuurlijk, misschien alleen de hartchirurg, mensen kunnen alleen met ons mee hopen. En verder; ja we hebben al kleertjes in 2 maten vooruit, hoe klein hij is heeft hij al een berg speelgoed en ook andere verzorgingsartikelen hebben we genoeg. En eigenlijk kunnen we alles wat we nu en in de toekomst nodig hebben makkelijk zelf kopen.

Dus ik zeg tegen iedereen dat ik het fijn zou vinden als ze een bedrag naar het Ronald McDonald overmaken. Wij hebben hier 2x een periode "gewoond" en het is echt super. Door deze huizen kan je dichtbij je zieke kindje zijn. Als er iets is en de verpleging belt, ben je er binnen enkele minuten. Het is betaalbaar (15 euro per nacht) soms zelfs nog vergoed door de zorgverzekering en alle faciliteiten die je nodig hebt zijn er. Wij kwamen er beide keren meer tot rust dan thuis. Voor je gevoel leef je toch al in je eigen wereldje, dus fysiek ook ergens anders zijn, maakt dat makkelijker. Niet geconfronteerd worden met het lege wiegje en box thuis en niet constant worden aangesproken door bekenden, in de supermarkt op straat, die vragen hoe het gaat. Belangstelling is natuurlijk goed bedoeld, maar soms trek je dat gewoon even niet.

In zo'n huis zit iedereen in hetzelfde schuitje. Je weet dat niet iedereen altijd zin heeft in een gesprek, maar gesprekken met lotgenoten kunnen ook heel erg fijn zijn. Ik ben de vrijwilligers die dit mogelijk maken dan ook zeer dankbaar. Zij maken de moeilijke tijd die je doormaakt net even iets makkelijker.

Daarom vind ik het ook heel fijn dat kraambezoek gehoor geeft aan mijn wens en een klein bedragje storten. Straks zullen we ook weer een tijdje in het Ronald McDonald wonen als zoontje geopereerd wordt en misschien tussendoor ook nog wel een keer. Het is fijn dat we dan ook op deze manier iets terug kunnen doen, zodat deze huizen kunnen blijven bestaan. Voordat we dit allemaal meemaakten heb ik hier nooit zo bij stilgestaan.

vrijdag 13 april 2012

Bokashi

1 van mijn 52 doelen voor dit jaar is om een compostbak te beginnen. Na me een beetje te hebben ingelezen, hebben we gekozen voor de bokashi. De bokashi (startset 2 emmers en 1 zak bokashi starter €59,95) is dan wel een stuk duurder dan een gewone compostbak, die we bij de gemeente kunnen kopen voor € 17,--, maar op de lange termijn zijn er denk ik meer voordelen. Want de energie blijft beter bewaard dan in gewone compost en het sap wat je aftapt kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kun je dit verdund aan je planten binnen geven als voedingsstof en ook je riool mee reinigen door het in de wc te gooien of in  de gootsteen. Je moet wel af en toe een zak bokashi starter kopen. Een zak van 2 kilo kost 6 euro, maar ik denk dat je daar wel even meedoet. Wij betalen nu voor elke groene kliko (180 liter) die we aan de weg zetten € 3,07. Dus als we 2 bakken per jaar hierdoor kunnen besparen hebben we het eruit. Daarnaast heb je ook minder stank, omdat bokashi een fermentatieproces is en de bakken dus luchtdicht zijn afgesloten. Daarnaast is onze tuin niet zo groot dat we makkelijk een composthoop kunnen beginnen.
We hebben de 2 emmers in de schuur gezet, zo staan ze niet in de weg. Als de eerste emmer vol is, moet je die minimaal 2 weken laten rusten en kan je verder met de andere emmer. Ik ben benieuwd hoeveel tijd het ons kost om 1 emmer vol te maken. Zodra de eerste vol is, zal ik zeker nog eens bloggen over mijn ervaringen.

donderdag 12 april 2012

Goedkope luiers

Door alle omstandigheden rondom de geboorte en gezondheid van ons zoontje, gebruiken we nu geen katoenen luiers zoals voorgenomen. Dan is zoontje weer thuis en dan weer in het ziekenhuis. Er is al zoveel in de verzorging wat extra aandacht vraagt, hij krijgt nog gedeeltelijk voeding via zijn sonde, dat ik katoenen luiers nu niet meer zie zitten. En katoenenluiers zouden goedkoper zijn bij een 2e, nu twijfel ik weleens of er ooit nog een 2e komt. Hier kan je de wegwerpluiers gratis bij de gemeentewerf inleveren in een speciale zak, dan worden ze apart verwerkt, gerecycled. Dit spreekt mij wel aan, vanuit milieu-oogpunt, dus morgen maar eens langsrijden en een aantal zakken halen. Ook scheelt het wel weer in de portemonnee, want we betalen per grijze container die we aan de weg zetten.

Van maatje 1 (tot 5 kilo) hebben we genoeg gratis pakken wegwerp van de Kruidvat. Die hadden vorig jaar een actie waarmee je met een bon op internet een gratis pakje kon ophalen, 1 per aankoop. Opa is zo lief geweest om meerdere filialen af te gaan en te verzamelen. Dus tot de 5 kilo (zoontje is nu 3,4 kilo) kunnen we vooruit. Bijna elke nacht lekt zoontje wel door. Om 22.00 uur krijgt hij voor de voeding de laatste schone luier, om 02.00 krijgt hij voeding via de sonde en maken we hem niet wakker en om 06.00 uur dan weer een schone luier. Dus 8 uur trekken deze kruidvat luiers niet. Nu ga ik een aanbieding pampers baby dry kopen, 3 pakken voor 30 euro. In een pak zitten 58 stuks. Dus als ik er alleen 1 's nachts aandoe, want die beloven 12 uur, kan ik 174 dagen vooruit. Nou dan kan ik beter 2 pakken van een maatje groter halen, hoewel er daar maar 48 per pak inzitten. Want die begint bij  4 kilo en daar is hij over 58 dagen zeker wel. En liever iets minder luiers voor hetzelfde geld, dan straks met een pak luiers blijven zitten die hij niet meer past.

Van maatje 2 en 3 van de gewone luiers heb ik ook al een aantal pakken. We hebben een luiertaart gekregen van maatje 2 en een bon gebruikt van de etos die je kon inleveren bij het ophalen van de babybox, daar maar alvast een pak maatje 3 gehaald. Ik heb ook nog een 2 bonnen van pampers liggen die je kreeg bij de diverse zwangerschapsboxen. €7,-- en € 10,-- korting bij aankoop 2 pakken new baby (normaal 11,50 per pak). Deze kan ik dan mooi nog gebruik voor maatje 2 of 3.

Ik kwam ook nog een handige site tegen: www.degoedkoopsteluiers.nl
Hiermee kan ik ook mooi aanbiedingen vergelijken van bijvoorbeeld pampers met goedkopere merken, door de prijs per luier te berekenen. Maar ik ga niet te veel in het voren kopen, want we weten niet wanneer zoontje weer in het ziekenhuis ligt en voor hoe lang...

Dus helaas geen katoenenluiers hier, maar ik ga het toch zo milieuvriendelijk en goedkoop mogelijk proberen aan te pakken.

woensdag 11 april 2012

Verslaafd aan babykleding kopen

Oké ik geef het toe, ik ben verslaafd aan babykleding kopen op marktplaats. Zoontje past nu net in maatje 50, maar heb ook al genoeg in maatje 56 en 62. En zelfs al wat in maatje 68. Ik vind het gewoon leuk om op internet te speuren naar leuke, goedkope babykleding. 2e hands kleding heeft zeker mijn voorkeur, gezien ze het maar zo kort aanhebben en het veel beter is voor het milieu en natuurlijk portemonnee.
Gisteren heb ik 2 zakken kleding maatje 50,56 en 62 op de kop getikt voor 15 euro. Thuis gelijk alles gesorteerd op maat en wat ik wel en niet mooi vind. Wat ik niet mooi vind, heb ik gelijk weer op marktplaats gezet. Als ik het daar niet verkoop, gaat het de volgende keer mee naar de rommelmarkt. En daarna in de goede doelenzak. Ik ben geen fan van boxpakjes en disney, dus alles daarvan staat nu op MP. Ik denk dat ik alleen al met de verkoop van die kleertjes de kosten van de hele zakken eruit heb. Het merendeel was wel mijn smaak en zit nu in de wasmachine. Ik heb nu meer dan genoeg voor de komende 2 maten, dus heb mezelf voorgenomen niks meer van 56 en 62 te kopen, dat is best moeilijk! Voor 68 wil ik ook nog niet verder gaan kopen. Dus ik heb mezelf een tijdelijk koopverbod opgelegd voor babykleding.
Ik heb van elke maat apart in een opbergbox gedaan. Als zoontje een grotere maat krijgt gaan de grotere kleertjes in de kast en de te kleine kleertjes weer in de opbergbox. Ik wil de kleertjes nog niet gelijk wegdoen, misschien komt er ooit nog een 2e????

maandag 9 april 2012

Voortgang van de 52 doelen

Hieronder nog eens mijn 52 doelen voor dit jaar op een rijtje met daarbij wat ik al bereikt heb.


1. Spaarrekening openen voor ons zoontje. Hier maandelijks een vast bedrag op te storten om zo later zijn studie te kunnen betalen.
De rekening is geopend en we storten maandelijks automatisch 30 euro hierop. Ook is er al geschonken door opa's, oma's en kraambezoek. Hij heeft inmiddels al bijna 750 euro op zijn spaarrekening!!!!

2. 6 dozen met spullen naar de kringloop brengen (er staan er al 4 klaar)
De 4 dozen die klaarstonden zijn inmiddels naar de kringloop gebracht.

3. 12 dingen via marktplaats verkopen
4. Gordijnen voor de kamer van ons zoontje maken (stof en rails zijn er al)
5. Foto album van onze huwelijksreis naar Canada maken
6. Foto album van onze trouwdag maken
7. Foto album van zoontjes 1e jaar maken
8. Achterstand administratie bijwerken
Achterstand is bijgewerkt, nieuw overzicht inkomsten en uitgaven in excel is tot 1 april bijgewerkt

9. 12 nieuwe gerechten uitproberen

10. Vierkantemetertuin maken (bak is er al)
Bak is in elkaar gezet, de grond zit er in, 10 van de 16 vakjes zijn inmiddels gevuld. De rest moet wachten tot mei.



11. Kruidentuin maken (bak is er al)
Bak is gevuld met tomaten, radijsjes, worteltjes en boontjes. Ik heb potten aan de schutting gehangen en hierin zaadjes geplant voor kruiden. Nu is het afwachten hoe dit gaat.


12. 4x per jaar diepvries ontdooien
13. Nieuwe rekeningindeling maken bij moneyou en automatisch spaargeld volgens verdeelsleutel naar deze rekeningen boeken.
We hebben nu de volgende indeling van spaarrekeningrekeningen gemaakt en storten hier maandelijks een vast bedrag op. Als onze inkomsten veel toe- of afnemen worden deze bedragen opnieuw bekeken:
Onderhoud huis
Zorgverzekering
Vakantie
Overig

14. Elke 1e zondag van de maand de voorraadkast uitmesten en gerechten bedenken met eten dat bijna over datum is.
15. Elke 2e zondag van de maand de inhoud van de vriezer bekijken en gerechten bedenken met eten dat er al lang in ligt.
16. Elke 3e zondag van de maand de koelkast schoonmaken.
17. Minder TV kijken, alleen naar programma's kijken die me echt interesseren.
18. Meer radio luisteren en cd's draaien
19. 1x per week baantjes trekken in het zwembad
20. Wekelijks stroomverbruik bijhouden
21. Wekelijks gasverbruik bijhouden
22. wekelijks waterverbruik bijhouden
23. 10 kilo afvallen (zwangerschapskilo's)
24. Minder koken met pakjes en zakjes
25. 1x op de rommelmarkt staan
26. Kattenluikje (laten) plaatsen
27. Fotolijsten woonkamer ophangen
28. Alleen in het weekend chips, chocola, koekjes
29. Alleen nog natuurlijke verzorgingsproducten kopen
30. Aan tafel eten
31. Gekochte tondeuse eindelijk eens gebruiken voor haar man
32. Oude weblog berichten kopiëren naar blogspot
33. Verder gaan met de naaicursus bij mam
34. Vroeger naar bed gaan
35. Mooie bank + stoelen vinden voor de woonkamer
Nog geen tijd voor gehad. Wel nieuwe hoezen voor de 2 banken gekocht, zodat ze er toch weer fris en nieuw uitzien. Ik ergerde me te veel aan de oude versleten kleden en kan zo rustig even verder zoeken.

36. Luik kruipruimte van isolatie voorzien
37. Informeren naar kosten voor kunststofkozijnen + dubbelglas badkamer + 3e slaapkamer
38. Lamp bij de achterdeur vervangen
39. Borstvoeding/kolven tot zoontje 6 maanden is
Helaas door alle omstandigheden niet gelukt. Heb toch tot 3 maanden fulltime gekolfd. Ik vind dat ik hier gezien de omstandigheden heel erg trots op mag zijn...

40. Meer biologisch kopen
41. 12 boeken uit de boekenkast lezen en daarna wegdoen
42. Orde in de kledingkast scheppen
42. Orde in de ondergoed lade scheppen
43. Dag/weekboekje bijhouden van ons zoontje
Schrijven nog steeds bijna dagelijks trouw een stukje

44. Verder fantaseren over webshop idee
45. Compostbak (bokashi?) beginnen
46. Elke dag een half uurtje op de crosstrainer
47. Stopcontacten kindvriendelijk maken
48. Postcodeloterij stopzetten
49. Verdiepen in microkredieten verstrekken
50. Droogmolen kopen
51. Minder aantrekken van wat andere mensen denken, zeggen en doen
52. Assertiever worden
In het ziekenhuis heb ik zeker geleerd assertiever te worden, maar dit kan zeker nog beter.

zondag 8 april 2012

Genieten van Dolce Gusto koffie

Ik doe mee aan een testcampagne van de Insiders over Dolce Gusto koffie. 3 weken geleden kon ik een pakketje ophalen bij het postkantoor met daarin een Dolce Gusto koffiemachine en 5 koffievarianten om te proberen. Je mag het apparaat 6 weken gratis gebruiken en daarna kosteloos terugsturen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet erg positief over het apparaat en de koffie begon. Maar het eerste kopje koffie: Een Latte Macchiato, was zeker erg lekker en ook het gemak van het apparaat viel me erg mee. Ook de Cappuchino en Chocochino vind ik erg lekker. Het zijn echte verwenmomentjes om zo'n kopje te drinken. De Lungo vond ik niet zo lekker, iets te bitter en de espresso heb ik (nog) niet geprobeerd. Ik ben ook meer een liefhebben van de koffies met lekker veel melk.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zeker heb getwijfeld het apparaat aan te schaffen, hoewel ik dat aan het begin van de campagne zeker niet van plan was. Maar een kopje van de koffie die ik het lekkerste vind is 63 cent en dat vind ik veel te duur. Daarnaast heb ik geen nieuw apparaat nodig. Ik heb een senseo-apparaat die het na 5 jaar nog prima doet en ik heb net weer een lading (afgeprijsde) koffiepads ingeslagen. En de capsules leveren wel erg veel afval op, voor de speciale koffies heb je 2 capsules per kopje nodig. Erg milieuvervuilend dus, terwijl de koffiepads van de senseo gewoon bij het gft-afval kunnen.

Misschien dat ik ooit zo'n apparaat koop als mijn huidige apparaat het begeeft, maar voorlopig reken ik daar nog niet op. Toch was het zeker leuk om dit apparaat en de koffies eens gratis te testen. Ik heb echt van de koffie genoten. Ik ben niet een grote koffiedrinker, maar van 1-2 kopjes per dag kan ik zeker genieten. Misschien als in de toekomst de capsules goedkoper worden of er ook andere merken komen, dat ik alsnog over stap.........